Saturday, 20 August 2016
Wine Vocabulary
Wine Vocabulary:
1. Aroma or bouquet: The smell of a wine, bouquet applies particularly to the aroma of older wines.
(अरोमा किंवा बॉयक्वेट: दारूचा गंध म्हणजे जुन्या दारूचा वास)
2. Body: The apparent weight of a wine in your mouth (light, medium, or full)
(बॉडी: तुमच्या तोंडातील दारूचे अंदाजित वजन - कमी, मध्यम किंवा पूर्ण)
3. Crisp: A wine with refreshing acidity
(क्रिस्प: आम्लता रिफ्रेश करणारी दारू)
4. Dry: Not sweet
(कोरडी: गोड नसलेली)
5. Finish: The impression a wine leaves as you swallow it
(फिनिश: वाईनची पाने गिळल्यावर जसे वाटते)
6. Flavor intensity: How strong or weak a wine's flavors are
(फ्लेवरची तीव्रता: वाईनचे फ्लेवर्स किती कडक किंवा फिके आहेत)
7. Fruity: A wine whose aromas and flavors suggest fruit; may not necessarily imply sweetness
(फ्रुटी: ज्या दारूच्या वास आणि फ्लेवर्स फळांचे असतात; गोडसरपणा असलाच पाहिजे असे नाही)
8. Oaky: A wine that has oak flavors (smoky, toasty)
(ओकी: ज्या दारूमध्ये ओक फ्लेवर्ष असतात - स्मोकी, टोस्टी)
9. Soft: A wine that has a smooth rather than crisp mouth feel
(सॉफ्ट: ज्या दारूची तोंडातील चव क्रिस्प ऐवजी मऊ असते)
10. Tannin: A red wine that is firm and leaves the mouth feeling dry. As a characteristic of wine, tannin adds both bitterness and astringency as well as complexity.
(टॅनिक: एक लाल दारू जी घट्ट असते आणि जी पिल्यावर तोंड कोरडे पडल्यासारखे वाटते, या वाईनच्या वैशिष्ट्यानुसार, टॅनिकमुळे कडसर, तुरटपणा या दोन्हीबरोबरच गुंतागुंतपण वाढते.)
11. Texture: When we talk about the texture of a wine, we are essentially describing the mouth feel or tactile sensation on the palate.
(पोत: जेव्हा आपण वाईनच्या पोताबद्दल बोलतो तेव्हा आपण खरेतर त्याच्या चवीबद्दल किंवा टाळूवर होणाऱ्या स्पर्शाचे वर्णन करतो.)
12. Undertone: an underlying quality or feeling. This is used when one of the flavors is subtle or faint.
(अंडरटोन: मूलभूत गुणवत्ता किंवा भावना. फ्लेवर्स जर तरल किंवा फिके असतील तर याचा वापर केला जातो.)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment